Friday, March 22, 2013

OTTOMAN SEHPA

Aslında şarkı olarak Mehter Marşı'nı koyasım geldi bi an Ottoman falan diyince de neyse :)

Geçenlerde bir dekorasyon programı izliyordum Secrets from a Stylist diye. Minnoş şirin bi kızcağız hem bir evi değiştiriyor hem de değiştirirken neyi neden yaptığını anlatıyordu. Çok güzel ben çok sevdim. İlk defa rastladım. Ama hangi kanaldaydı hatırlayamıyorum. İşte programda bir evi değiştirirken kullandı bu Osmanlı sehpalardan (Ottoman diye geçiyor ecnebicede). Bir çok defa bu tarz sehpalar görsem de adının Ottoman olduğunu, literatürde böyle geçtiğini ilk defa duydum. Hemen kısaca bi internete göz attım neden Ottoman diye, pek bir bilgiye rastlayamadım açıkçası. Sadece 18.yüzyıl sonlarında Türkiye'den Avrupa'ya götürüldüğünü ve ilk olarak bu Ottoman sehpa kavramının Thomas Jefferson'ın notlarında geçtiğini öğrendim.

Nerden çıktığından çok işlevi şu anda beni ilgilendiriyor. Açıkçası görünüş olarak sevdiğim bir uygulama. Yani gerektiğinde sehpa, gerektiğinde puf olarak kullanılacak olması çok güzel. Ancak sizlere fikir olması için seçtiğim fotoğraflarda, küçük alanlarda kullanılmış versiyonların biraz bana daral getirdiğini söylemek zorundayım. Ben bu sehpa-koltukları büyüüük pencereleri olan, gün ışığının tamamen içeriye girdiği büyüüük bir salonda hayal ediyorum. Ve mümkünse hasır olsun :) Siz neler düşündünüz bakalım?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

No comments:

Post a Comment

DIŞARIDAN KENDİNE BAKMAK

Şöyle bir dışarıdan kendime baktım bu akşam. Amacım bu değildi aslında. Boş boş internette dolanırken blogum aklıma geldi. Sonra " hang...